Известие

Collapse
No announcement yet.

Ниски и високи обороти - колко?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Ниски и високи обороти - колко?

Поразрових във форума, но не намерих коментари.
    Ниски обороти - в сервизните технически данни е дадено около 800 об/мин. Плюс минус малко. При мен са 1000. Само след палене държи малко под 1000, но при първото подаване на газ стават 1000 и повече не падат под тази стойност. Как става регулирането? Софтуерно ли е или механично? И какви са причините да не е в норми?
    Максимални обороти - има ли ограничител-прекъсвач. На моята стига до 6 000.
    Кажете как е при вас.
    Fiat Stilo 1.9 16V JTD, 2004, комби
    Citroen BX-19GT, 85
    Alfa Romeo 156, 2.4 JTD, 01, Distintive - ex

Охо някой май има OBD спинцовка без да подозира , най верочтно ти е чипосана колата това за прекъсвача а за оборотите на празен ход чукни леко по оборотомера с пръст и виб дали няма да слязат на 800 това сериазно , не си правя майтап
    156 1,8 ТS 99
    Nissan Murano 2005

Comment

Чипосана? За какво? Не ми се струва да върви кой знае колко много. Според мен си е напълно нормално. Разхода и той е в нормите.
      За оборотомера ще пробвам.
      Мерси.

п.п. Какво е OBD?
      Citroen BX-19GT, 85

Comment

Първоначално публикувано от VladoG
        Чипосана? За какво? Не ми се струва да върви кой знае колко много. Според мен си е напълно нормално. Разхода и той е в нормите.
        За оборотомера ще пробвам.
        Мерси.

п.п. Какво е OBD?
        OBd-2 е диагностичния кулпунг на колата той е универсален и почи на всички автомобили след 98 г( несъм сигурен за годината) независимо от марката са с този вид куплунг. Чипосването се състой в замяна на програмата за управление на горивоподаването зависи какъв е чипа от коя фирма е и колко е агресивен. Разхода при тази операция особенно извън гарда може да се намали до 0,3-0,5 л освен това да се вдигне и мощността характерен признак на такава интервенция е преместването на ограничителя към по високи обороти.Нека колегите с дизелови мотори споделят къде им е прекъсвача на техните коли. А за това че невърви повече от колкото трябва има куп причини.
        156 1,8 ТS 99
        Nissan Murano 2005

Comment

Благодарости на Novachev.
          Пробвах препоръката с почукването по оборотомера. Действа!!!!
          Оборотите падат под 1000. Не очаквах че може да е от това проблема.
          Един кахър по малко, тъй да се каже.
          ".........А за това че не върви повече от колкото трябва има куп причини." - всъщност не знам колко трябва да върви. Моята Алфа е единствената която съм карал, а и в която съм се возил.
          Какви може да са "куп причини" да не върви. Ако се отнася за дебитомера той си е наред. Поне не е дал категорични признаци за повреда. Друга евентуална причина е настройката на турбината - чека не свети.
          Колеги, имам чувството, че само аз карам 2.4 JTD. Хайде де кажете как е при вас. Че само градския Новачев с бензинката споделя информация.
          Citroen BX-19GT, 85

Comment

стана ми интересно - моита кат е бензин праи 7000 (не съм пробвал повече)

та това нормално ли е за бензинови, щот моита уж чипосана и уж трябва да разтоварва двигателя тоя чип.
            Honda CB 500
            Алфа Ромео 156 1.8 '98 (бракувана )
            Москвич Алеко - 6 нюанса на червеното (вечна му памет)
            Зелен дванайсетак от яките (то други няма)

Comment

...е,колега ВладоГ... не си само ти с 2.4jtd, но ... Новачев го слушай - той си е печен а и е стара пушка,нищо че е с бензинка....
              ... добре де колега,аз нещо секнах?!?!...тва за 800-те оборота-асно, ама това със 6-те хиляди като макс...как става, или нещо не схващам...??? Пак те чета и: ако правилно съм разбрал-твоята от подписът ти е 2.4jtd и вдига 6000 оборота-т.е.влиза в червеният сектор - така ли???
              156-2.4-JTD-99;
              156-2.4-JTD-SW-01;

Comment

Първоначално публикувано от lord_chuldarkar

та това нормално ли е за бензинови, щот моита уж чипосана и уж трябва да разтоварва двигателя тоя чип.
                Чипа не разтоваярва двигателя даже го натоварва. А за бензина прекъсвача е на 7300 може и на 7250 (някъде там) а след чипосването оборотомера отива след 8000 но това не означава че може да се есплоатира двигателя при тези обороти прекъсвача е там за да може при потегляне ( като се гониш) и превъртане на гуми да не влиза в прекъсвач на първа а ако е по мощна колата и на втора, иначе прекъсвача е настроенна 8000 но поради неточността на оборотомера стрелката подминава 8000.
                156 1,8 ТS 99
                Nissan Murano 2005

Comment

мерси за инфото - аз гледам да не се гоня

иначе ми харесва как върви сега пък и разхода не е болка за умиране 7.8-8 и 10-12 градско като си монтирам газ съвсем ще е поносим та мисълта ми е че няма да пипам чипа и двигателя

мерси още веднъж
                  Honda CB 500

Comment

Първоначално публикувано от Novachev

Чипа не разтоваярва двигателя даже го натоварва. А за бензина прекъсвача е на 7300 може и на 7250 (някъде там) а след чипосването оборотомера отива след 8000 но това не означава че може да се есплоатира двигателя при тези обороти прекъсвача е там за да може при потегляне ( като се гониш) и превъртане на гуми да не влиза в прекъсвач на първа а ако е по мощна колата и на втора, иначе прекъсвача е настроенна 8000 но поради неточността на оборотомера стрелката подминава 8000.
                    .

...така си е...не мога да разбера словото на някой колеги като кажат...чипосването разтоварвало двигателя...кво разтоварване бе братче...чипът го вкалва в такъв екстремен режим,дето егати разтоварването...На всеки сериен двигател възможната мощност е свалена чрез качеството и номиналното остойностяване на редица от детайлите му,както и чрез софтуерното осигуряване за да се предложи съответният мотор с подобавъщо преценен "живот", т.е. ресурс...при чипосването се оптимизира крайно софта, откъдето идва и 30-те% повишение на ... тинтири-минтири... и при използването на тези +30% - едва ли може да се каже че дв. се разтоварва...
                    156-2.4-JTD-99;
                    156-2.4-JTD-SW-01;

Comment

e хубо де, аз само казвам каквото са ми казали т.е. каквото ми каза продавача - пък не изглеждаше да има идея да ме лъже щото ми се пада и нещо като градски.

освен това моя двигател е 144 коня а след чипосването е станал 150 или 155 което както и да го смяташ е под 10%

допускам че си прав в твърдението си - тъй като ако чиповете повишаваха КПДто на двигателя, мощността или намаляваха разхода без да има странични ефекти щяха да ги слагат фабрично.

важното е да върви пък тои разхода на 144 коня нама как да е 5 на сто (е по книжка е 6.4 ама след 10години и 350 000км нещата се променят )
                      Honda CB 500

Comment

e хубо де, аз само казвам каквото са ми казали т.е. каквото ми каза продавача - пък не изглеждаше да има идея да ме лъже щото ми се пада и нещо като градски.

освен това моя двигател е 144 коня а след чипосването е станал 150 или 155 което както и да го смяташ е под 10%

допускам че си прав в твърдението си - тъй като ако чиповете повишаваха КПДто на двигателя, мощността или намаляваха разхода без да има странични ефекти щяха да ги слагат фабрично.

важното е да върви пък тои разхода на 144 коня нама как да е 5 на сто (е по книжка е 6.4 ама след 10години и 350 000км нещата се променят )
                        Идеята на чипа е максимално оптимизирана програма за управление на двигателя при използването на качествени горива (100 октана) и несъобразяване с екологичните норми. затова не се монтира серийно защото ако караш кола с чип с 95 продължително време стават дупки в буталата а не покрива еко нормите. Може да се твърди че качествения чип при бензиновите двигатели може да удължи живота на двигателя при нормална експлоатация (има го писано защо е така из форума) но като ти махнат прекъсвача и ти дадат малко мощност (която според digital tuning чипа за 1,8 е 158 кс) и караш с педал залепен на предната броня -е тогава може и да не изкара много.
                        156 1,8 ТS 99
                        Nissan Murano 2005

Comment

хъм

то тогава по хубаво ще ми доиде газовото на чипа - нали газта 105 октана
                          Honda CB 500

Comment

хъм

то тогава по хубаво ще ми доиде газовото на чипа - нали газта 105 октана
                            Тука грешиш газовия инжекцион си има собствен компютър и чипа на колата няма изобщо да му влияе и нещо не разбирам ти имаш чип или си решил ад слагаш.
                            156 1,8 ТS 99
                            Nissan Murano 2005

Comment

...октановоно число на горивото влияе на въртящият момент на двигателя, но има и други горивни числа-като цетановото,което много по съществено влияе на въртащият момент...
                              пряк показател за силата-да я наречем на една кола е въртящият момент...мощността е енергийна характеристика, и съответно разпространена гражнаска оценка...а-уууууу, колко много коня е тази кола,демек колко е бърза...да ама не.... /шегичка разбира се/...
                              ...при бензинките чипването е до 8-10% колега, ама при дизелите си клони към 30...сещаш се кво разтоварване на двигателя е ако му ги дърпаш тия +30,а?
                              156-2.4-JTD-99;
                              156-2.4-JTD-SW-01;

Comment

Working...
                              X